Elverum Rullestolhåndballskole for barn og ungdom
Sosial inkludering gjennom idrett er et av de beste tiltakene man kan gjøre for barn og ungdom med fysisk funksjonsnedsettelse.
- Vi er den første klubben i Norge som høsten 2023 tilbød rullestolhåndballskole for yngre, sier Susanne Utgård, som sammen med Frida Eggen er initiativtaker og trener i Elverum håndball.
Rullestolhåndball er ikke noe nytt, da det finnes fem voksenlag i Norge, men inntil i fjor har ikke barn og ungdom hatt et tilsvarende tilbud.
SOSIAL TILHØRIGHET OG KUNNSKAPSUTVEKSLING
- De har jo et spesielt sterkt behov for sosial tilhørighet gjennom fysisk aktivitet. Så da vi fikk etterspørsel etter et tilsvarende tilbud for ungdom, så syntes vi det var en god idé, sier Susanne.
- Absolutt alle har behov for å føle sosial tilhørighet, og idretten gir en unik mulighet for nettopp dette. Det er hovedgrunnen til at vi ønsket å etablere dette tilbudet for barn og unge, sier Susanne.
De søkte om støtte av Stiftelsen Sophies Minde til sin første håndballskole for unge med en fysisk funksjonsnedsettelse i alderen 12-18 år, med eller uten rullestoler, i fjor høst.
- Vi måtte jobbe litt med rekrutteringen til håndballskolen. Det skyldes trolig at dette er et helt nytt tilbud, og det er dermed få unge som har testet rullestolhåndball tidligere. Det kan også spille inn at mange unge er skeptiske til å oppsøke et helt nytt sosialt miljø, sier hun.
I etterkant av håndballskolen ble det etablert et Yngres lag i Elverum, som gjennomfører ukentlige treninger. I tillegg har Nordstrand IF i Oslo latt seg inspirere. De starter opp et eget barnetilbud, og skal arrangere en ny håndballskole i høst. Ringvirkningene er i gang!
- Tilhørighet er så viktig, og vi inkluderer så mange som mulig, spillere både med og uten fysiske utfordringer. Gjennom idretten deler de erfaringer, gleder og utfordringer. De lærer masse av hverandre. Ikke minst kan rullestolhåndball bidra til normalisering av ulike fysiske utfordringer. Når rullestolbrukere spiller med jevnaldrende øker synligheten og bevisstheten rundt tilbudet, så vel som ulike funksjonsnedsettelser også.
ET ATTRAKTIVT TILBUD MED LAVKOST
I tillegg til spillet hadde håndballskolen i høst også foredrag sammen med de andre deltakerne på håndballskolen. Alle deltakere bodde på samme hotell, og spiste felles måltider med hverandre.
Stiftelsen Sophies Minde bidro til midler som dekket alle utgifter for deltakerne som ikke hadde mulighet til å betale selv, og for alle ledsagere.
Spesialutstyr er dessuten kostbart, men det skal ikke være til hinder. Klubben stiller derfor med utlån av spesielle rullestoler.
- Vi spiller på ordinære håndballbaner med vanlige håndballer, men stolene er tilpasset spillet ved å ha skråstilte hjul for bedre stabilitet og fleksibilitet. En til to støttehjul bak, og beskyttelse på fremsiden, forklarer Susanne.
Det har ikke manglet på instruktører fra både elitespillere og voksne rullestolspillere.
- Elitelaget herrer deltok på rullestolhåndballskolen i høst, og de bidro til at arrangementet ble attraktivt med økt kvalitet og spilleglede. Voksne rullestolspillere stilte også frivillig med mye erfaring og gode innspill, avslutter hun.