Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

'Klok av skade' - Funksjonsnedsatte er rike på uante ressurser

'Klok av skade' - Funksjonsnedsatte er rike på uante ressurser

Livet kan ta en brå vending for oss alle. Plutselig blir mange dagligdagse gjøremål umulige og du blir også fratatt muligheten til et normalt sexliv. Da Norge stengte ned, kom i tillegg ensomhet og depresjon sterkere til dem som slet fra før. Det vil podcastserien” Klok av skade” gjøre noe med.

For skade gjør klok. Foruten å stå overfor store og mange skambelagte utfordringer, skifter man perspektiv på livet. Sunnaasstiftelsen er et ressurssenter som tør å tenke utenfor boksen, for folk som lever utenfor boksen. De fikk derfor støtte av Sophie Mindes Stiftelse for å utarbeide en idé om å dele viktige historier og erfaringer under pandemiens nedstengning av samfunnet. Isolasjonen gikk hardt utover alle som er avhengige av aktiviteter og helsetilbud.

”Klok av skade” er en podcastserie med tilhørende mini TV-serie med episoder på 30-40 minutter, der likesinnede deler erfaringer, tanker og vanskelige følelser med humor og klokskap. For de virkelige store spørsmålene kommer gjerne ikke før etter utskrivelse fra sykehus, når det nye praktiske livet skal begynne og leves.

Det er et nytenkende, innovativt og unikt tilbud i Norge, som Sophie Mindes Stiftelse er stolt støtter av. Denne formen for formidling av viktige tema bidrar til fellesskap og likeverd. Serien er like informativ for den som lever med en skade som for støtteapparatet og andre rundt.

FORTELLERNE

Karina Hollekim er basehopperen som levde av og for fysiske adrenalinkick med ekstremsport. Så knuste hun beina i 100 km/t og ble sittende nær fire år i rullestol med beskjed om at hun aldri ville kunne gå igjen. Hun kan derfor kjenne seg igjen i følelser, tanker og praktiske problemer som de funksjonshemmede sliter med.

Hun forklarer det slik;

Det var identiteten min å være fysisk ekstrem. Jeg brukte kroppen min som ventil for alt. Hvem er jeg når jeg ikke lenger kan bruke kroppen som før? Bare det at jeg bodde i 5.etg uten heis og kanskje aldri ville få sove i min egen seng igjen ble et sjokk.  Jeg følte at jeg ikke hadde noen verdi lenger, og gråt masse. Men, jeg lærte raskt å fokusere på de små øyeblikkene av glede. Det jeg kunne kontrollere. Da fikk jeg flyttet fokus til mestring, og med det perspektivet fikk jeg til mye. Det gjorde en enorm forskjell.

Karina er en programleder i podcasten, som er laget av og for personer som lever med en funksjonsnedsettelse.

- Personer med en funksjonsnedsettelse har mye ressurser. De har et annet perspektiv på livet og blir derfor mentalt rikere. De får et bredere syn, som andre måter å håndtere livet på.  Dette er verdifulle erfaringer som bør deles. Gjennom podkasten kan vi dele historier for å skape et felleskap med andre som sliter med de samme følelsene andre har slitt med. ”Klok av skade» synliggjør og bruker disse ressursene, for det er et hav av dem, sier Karina.

FRYKT, ENSOMHET OG DÅRLIGERE HELSE

Da Norge stengte ned som følge av covid-19, ble over 100 personer med ryggmargsskade og hjerneskade, samt 100 mentorer og ledere tilknyttet Sunnaasstiftelsens tilbud, fratatt mye av tilværelsens meningsfulle og helsebringende aktiviteter. De gikk fra en kalender full av håp, til en usikker tilværelse i isolasjon. Alle tilbud og behandlingsplaner ble kansellert, og flere meldte at de var redde for fremtiden.

- Erfaringer fra samfunnets nedstenging under covid-19-pandemien viser at når vi må være mer hjemme, og tilbudet fra helsetjenesten reduseres, så blir det et enda større behov folikepersonarbeid. Sophie Mindes Stiftelse kom tidlig på banen med støtte, hvilket var avgjørende for at det hele ble igangsatt, sier en entusiastisk og takknemlig Marianne Holth Dybwad.

Gruppe i rullestoler klar for kajakktrening.

Hun er øverste leder for Sunnaasstiftelsen, og opptatt av likepersonperspektivet og aktiv rehabilitering med blant annet Camp Spinal og Brain Camp, der nyskadede treffer dem som har lengre erfaring.

- Å tilhøre en gruppe er ekstremt viktig. Spesielt for ungdom, som ofte går gjennom en identitetskrise med prøving og feiling. For personer som lever med en funksjonsnedsettelse blir det dobbelt opp når de i tillegg blir isolert, poengterer hun.

AVGJØRENDE MED TIDLIG STØTTE

Hun kan ikke rose Sophie Mindes Stiftelse nok.

- Der statlige bevilgninger og støtte krever langvarig saksbehandling og dokumentasjon vi ikke kan frembringe i den avgjørende startfasen, så tør Sophie Mindes Stiftelse å komme på banen med tillit og tro på at idéen er liv laga, smiler hun.

Resultatet ble todelt. Først et prøveprosjekt, en digital nettserie med navn «Klok av skade», av, for og med mennesker med ervervet skade. Deretter manusutvikling og planlegging av dokumentarfilmen «Den nye normalen». Responsen ble overveldende.

- Brukerorganisasjonene ropte hurra. Covid-19 fremskyndet et behov som har vært der lenge. Endelig kom det et tilbud laget av personer som selv vet hvordan det er å leve med en funksjonsnedsettelse. Ingen spørsmål er for dumme, flaue, vanskelige eller tabu å ta opp. Vi forstod ikke omfanget av viktigheten før nå. Ikke bare for den enkelte som har opplevd skade eller sykdom, men også for familie og venner rundt. Det har gjort det meningsfullt å fortsette, stadfester Marianne Holth Dybwad.

”Det kan skje alle”. Norge har 5-6000 ryggmargsskadede hvorav cirka hundre nyskadede årlig.  De treffes på tvers av alle grenser og gir hverandre råd og tips til livets og hverdagens mange utfordringer.

CAMPENE SOM SUPPLERER ”KLOK AV SKADE”

Sunnaasstiftelsen arrangerer årlig åtte camper.  Campene er et supplement til ”Klok av skade”, og har 200 på venteliste. Her læres deltagerne opp, drømmer skapes og fordommer brytes.  Ikke minst skapes tilhørighet til noe større.

Podkasten synliggjør og tilgjengeliggjør et kobbel av mentorer, rollemodeller og inspiratorer, som kan treffes på disse campene. En av dem er 44 år gamle Sigurd. Fembarnsfar og tidligere fysioterapeut. Nå aktiv gründer av Exoquad, rullestolens svar på terrengsykkel. Etter en sykkelulykke i 2016 ble han bundet til rullestolen. Han er en av mange som kan øse av sin erfaring og kreativitet i hverdagskompetanse.

På Camp Spinal freser han rundt i den ene doningen etter den andre, for å teste dem på og utenfor stiene i skogen rundt idylliske Sognsvann i Oslo.  Rundt ham stimer campdeltagere som får lys i øynene med tanke på at de faktisk kan delta i farts- og spenningsfylte aktiviteter på linje med funksjonsfriske.

- Det er så viktig å komme raskt i gang med et normalt liv. Det blir mye forflytning, og man må lappe sammen tilværelsen for å få et godt liv, sier han. Ikke alle kan være toppidrettsutøvere, som Birgit Skarstein, men det finnes en aktivitet for alle. Det er viktig å inspirere og skape mange arenaer for aktivitet og deltagelse i samfunnet. Et lite steg for en er et stort steg for en annen. Ikke bare fysisk aktivitet, men hvordan komme seg tilbake i jobb og partnerskap. Her prates det og knyttes bånd rundt aktiviteter og lunsj for å dele og inspirere hverandre til hvordan den nye normalen skal bli best mulig avslutter Marianne Holth Dybwad.



Del denne siden med andre!

Share on Facebook

Personvernerklæring

Logg inn