Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Kystkulturen på Askøy tilgjengeliggjort for alle

Kystkulturen på Askøy tilgjengeliggjort for alle

På den idylliske Askøy utenfor Bergen finner vi Strusshamn, som oser av gammel kystkultur. Bratte svaberg og høye brygger har gjort stedet utilgjengelig for mange. Det er det slutt på etter at de fikk midler til å bygge en ny gangvei.

Her holder en entusiastisk gjeng i Askøy Kystlag til. De har 88 medlemmer hvorav 15-20 jobber frivillig hver onsdag. Mye av jobben går ut på å vedlikeholde det gamle klubbhuset fra 1700-tallet, som eies av kommunen.

I tillegg besitter de to grindanaust, som et betegnelsen på båthus bygget med “grinder”. Naustene har vært viktigere for kystbefolkningen enn mange er klar over. I naustet har fiskeren eller fiskarbonden hatt sin arbeidsplass. Her har han holdt på med båt og fiskeutstyr. Samtidig har naustet vært en møteplass. Her har karene søkt sammen, utvekslet erfaringer og gjerne dratt noen skrønehistorier.

Fortsatt befinner det seg eldre båter her, opptil 70-90 år gamle, forteller Ole Christian Næss, som er styremedlem i Askøy Kystlag.

- Her er det vern gjennom bruk, poengterer han, for her er den gamle kystkulturen fortsatt levende.

TIDLIGERE HINDRE FJERNET

Men inntil nylig hadde holmen begrenset tilgjengelighet. Svaberg, brygger og båtriper har vært store hindre for både rullestolbrukere, eldre og barnevogner.

- Bryggen foran Kystbua, klubbhuset vårt, var bare 50-60 cm bred, og den er nå utvidet betraktelig, samtidig som vi også har sikret kanten ved å sette opp en såkalt sparkekant som hindrer rullestoler og barnmevogner i å trille utfor. I hjørnet av brygga, som før gikk rett i sjøen, er det satt opp fastmonterte benker, som både øker sikkerheten og gir mulighet for å sitte ned og nyte utsikten innover mot småhus og innseiling, forklarer Ole Christian.

I tillegg har de laget en svært populær gangvei.

Vi søkte om og fikk midler fra Stiftelsen Sophies Minde til å anlegge også en gangvei rundt hele området, slik at alle kan få delta og glede seg over dette svært populære stedet. Vi ligger midt i Askøy sitt kultursenter, i en kulturklynge sammen med kirken, den gamle verftsindustrien og de gamle fabrikklokalene som idag er klubbhuset, forteller han.

På fine sommerdager vrimler det av glade besøkende, og det er et yrende liv med båthavn, svaner, fisking og aktiviteter som roing.

- I sommer arrangerte vi en midtsommerfest, og har aldri hatt så mange besøkende på en gang! Utbedringen av brygge og gangvei har gjort Strusshamn mer attraktivt og inkluderende for alle. Vi disponerer også robåter for besøkende. Og her er vi alle behjelpelige med å hjelpe ombord dem som trenger et ekstra løft. En ny flytebrygge har gjort det mye enklere for oss alle, avslutter han, og ønsker alle velkommen.



Del denne siden med andre!

Share on Facebook

Personvernerklæring

Logg inn