Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Musikk uten grenser

Musikk uten grenser

Musikk er et universalt språk, som bør inkludere alle, uavhengig av fysiske begrensninger. Nå kan Kulturskolen i Tromsø tilby undervisning på sensorstyrte musikkinstrumenter som gjør funksjonshemmede til utøvere på linje med andre musikere og sangere. Scenen er din!

SKUG-senteret (Samspill og Komponering Uten Grenser) driver tilpasset musikkopplæring for elever med funksjonsnedsettelser. De har også flere ansatte som kommuniserer, komponerer og spiller musikk med brytere og sensorer. Vanligvis er musikktilbudet til barn og ungdom med funksjons-ånedsettelser ment som terapi, og ikke som musikkutøvelse på linje med funksjonsfriske. Det ville Kulturskolen i Tromsø gjøre noe med.

- I verste fall hadde vi elever som ønsket å spille i band, men opplevde at eneste måten de kunne «spille» var må la assistenten spille for dem, sier Elin Skogdal, som er en av flere som har gjennomført prosjektet E-Musicing og Eye-Touch, med finansiell støtte fra Sophie Mindes Stiftelse. De to prosjektene har senere blitt utviklet videre til «E-Musikk», som er ett øye- og bryterstyrt musikkinstrument.

LAVTERSKEL TIL HØYVERDIG MUSIKK OG SCENEKUNST

Barnas Blues med symbolerMusicing/E-Musikk er en musikkprogramvare for PC, som kan fungere som et øye- eller bryterstyrt musikkinstrument og sangbok. Den er laget slik at den skal være enkel å bruke selv om man ikke har mye erfaring med teknologi eller musikk, og skal kunne brukes av alle som kan eller kan lære å bruke øyestyring, eller en bryter. Dette gjør det mulig for mennesker med fysiske funksjonsnedsettelser, som gjør at de ikke kan spille standard instrumenter, å delta i musikkopplæring og musikalsk samspill.

Øye eller bryterstyrt piano

Et utvalg sanger fra ulike genre, og for ulike aldersgrupper, er inkludert i E-Musikk/E-Musicing, og flere sanger kan lastes ned fra et nettbibliotek med tekster eller noter med akkorder. Hver sang har flere spor, eller stemmer, med musikk som enten bruker instrumentlyder fra en synthesizer på datamaskinen, eller er lydsamplinger, for eksempel dyrelyder eller lydeffekter som bølger eller kanonskudd som fungerer som morsomme lydeffekter. Lydsamplinger kan også være opptak av sangfraser, som i en sang kan gjøre det mulig for elever som ikke har talestemme å delta i sangaktiviteter.

E-Musicing/E-Musikk kan spilles og styres med øyestyring, mus, tastatur, brytere og MIDI- instrumenter som for eksempel keyboard eller elektroniske trommer. Brytere kommer i mange varianter og kan festes slik at man for eksempel kan spille med en fot eller hodet. At man kan spille på mange måter, gjør E-Musicing/E-Musikk til et instrument som er fleksibelt, og mulig å bruke for de aller fleste med fysiske funksjonsnedsettelser. 

- Jo mer dette brukes, jo større blir databasen, som nå er utviklet under utvikling som et læremiddel i undervisningsplanene utarbeidet i Undervisnings-direktoratet, forteller Skogdal.

BLE LOKAL MUSIKKSTJERNE TROSS CEREBRAL PARESE

En av de første som fikk prøve tilbudet var en ni år gammel pike med cerebral parese. Hun ble en lokal stjerne med sitt øyestyrte tangentinstrument på skjermen foran publikum. Ved å mikse og matche akkorder, toner og fraser fra databasen, har hun utviklet sitt eget musikalske uttrykk, på linje med dagens DJer.

Øyestyrt harpe

At utøveren blir uavhengig av andres hjelp, har blant mye gjort scenen til en ny og utviklende arena, for mange som ellers ikke kunne oppfylt drømmen om å stå på en scene. Publikum opplever musikeren, og ikke den funksjonshemmede.

- Å mestre musikk og sang selv som utøver foran et begeistret publikum har vist seg å bli en kjempesuksess, sier Skogdal, som forteller at den eneste begrensningen de ser er tiden.

- Det er svært motiverende for oss å se hvor stor glede utøverne har av det å endelig kunne uttrykke seg musikalsk på linje med andre. Hvor engasjerte de er, og hvor mye musikalsk bevegelse i kroppen betyr for dem. Uten støtten fra Stiftelsen Sophies Mindes hadde vi aldri klart å få til denne type prosjekt, sier hun takknemlig.

- Det er så fint å ha en stiftelse som tør å satse på uvanlige og nye prosjekter. Ikke minst har de vært ivrige og engasjerte støttespillere hele veien, ved å blant annet delta på presentasjoner underveis i utviklingen av E-musicing og Eye-Touch.

MUSIKK ER UNIVERSELT INKLUDERENDE

For barn og unge med funksjonsnedsettelser har det betydd enormt mye å få delta på linje med alle andre i en aktivitet der skillet mellom dem og funksjonsfriske viskes ut i det musikalske samspillet og det sosiale miljøet rundt felles interesser.

- Nå kan de utfordres, strekke seg musikalsk og gjøre noe artig sammen med venner, sier Skogdal. - Å skape seg en identitet uavhengig av kroppens begrensninger vil vare livet ut, og E-musicing E-Musikk er derfor et instrument som kan spilles av tilbud for alle fra barnehagestadier til 60+ så langt.

- Noen blir så dyktige musikere at de blir ansatt som musikere, eller er på arbeidsutprøving hos NAV, avslutter hun.



Del denne siden med andre!

Share on Facebook

Personvernerklæring

Logg inn